Diversen

Trichomonas

In 2006 voor het eerst te maken gehad met deze ziekte. Vervolgens gekeurd met tricho plus van Oropharma om de zieke dieren te genezen.

In 2007 gekuurd voor het kweekseizoen om verdere problemen te voorkomen. In Augustus 2007 ben ik B.S. (Pharma Belgica De Weerd) beginnen te gebruiken (1 X per maand) als preventief middel. Sindsdien geen problemen meer gehad

Zweetziekte

Dit is éénmaal opgetreden bij een nest jongen in de zomer van 2006. Direct de kweekparen een kuur gegeven met antibiotica en binnen de kortste keren was het probleem van de baan.

Dode jongen in het ei

Dit is een probleem waar ik elk jaar wel mee te maken heb en vooral bij de merediths. Ik veronderstel dat dit ook te maken heeft met de lijnenteelt die bij dit soort stammen onvermijdelijk is. Elke duif heeft wel ergens een voorouder gemeenschappelijk.

Een mogelijke oorzaak hiervan is een Salmonella-besmetting; onderzoek in oktober 2007 bracht hierover uitsluitsel: de onderzochte paren waren geen drager van Salmonella.

Veel problemen hieromtrent heb ik kunnen oplossen door een betere voeding van de oudervogels; het was mij immers opgevallen dat het probleem zich vooral voordeed bij de eerste kweekronde, en minder bij de volgende nesten, terwijl men eerder het omgekeerde zou verwachten

In 2007 was mijn eerste kweekronde gewoon slecht. Ik had namelijk in de winter de duiven nogal krap gevoerd om ze tammer te maken; dat had ik duidelijk niet mogen doen; ik veronderstel dat de oudervogels hierdoor te weinig reserve hebben kunnen opbouwen, wat resulteerde in een slechte kwaliteit van de eieren (weinig voedingsstoffen in de dooier) en zwakke jongen. De zwakste geraakten hierdoor niet uit het ei en een aantal wel maar vlogen daarna barslecht (4 uur en minder).

Dan maar het roer omgegooid; ze kregen ondertussen al een eiwitrijke voeding voor de jongen, en hierbij heb ik ze via het eten ook een vitamine-preparaat toegediend (Aminovital en vivavet olie). Bij de volgende kweekronde (het was ondertussen al mei) waren de resultaten veel beter; tegen de laatste jonge dieren wedstrijd in augustus vlogen ze 14 uur !!

In de winter van 2007/2008 heb ik extra aandacht geschonken aan de voeding van de oudervogels. De rui-mengeling heb ik gans de winter doorgegeven en één maand voor de aanvang van de kweek ben ik overgeschakeld op een kweekmengeling van Beyers (veel eiwitten). Het resultaat is navenant: mijn eerste jongen vliegen zeer goed. Toch zijn er nog regelmatig nesten met dode, volgroeide jongen in het ei.

Coccidiosis

Van Coccidiosis heb ik dit jaar weinig last; ook natuurlijk omdat de tipplers ofwel vliegen ofwel in het hok zitten. Ze krijgen geen tijd om rond te scharrelen op de grond waar de ééncellige coccidiën zich bevinden. Om besmettingen te vermijden heb ik een gaas aangebracht boven de bodem van de buitenvolière.

De droppers lopen nog regelmatig buiten; daarom geef ik ze een behandeling met bactrim wanneer dit nodig is.

Wormen

tweemaal per jaar wordt er gekuurd tegen wormen; dit is belangrijk want worm-infecties komen er toch via wilde duiven.