Prestaties

2005

Het eerste jaar kwam er van gestructureerd vliegen nog niet veel in huis; mijn eerste bekommernis was een aantal jongen te kweken waar ik mee verder kon. Ook de trainingsmethodes waren mij nog onbekend en mijn algemene duivenkennis was nog gering. Toch vlogen enkele dieren met wat geluk en op een goede dag toch 12 uur; dit was echter meer een uitzondering.

2006

2006 was het eerste jaar dat ik meedeed aan de wedstrijden van het NVC; ik had toen nog mijn "oude" hok en de resultaten waren ronduit slecht; droppers had ik nog niet en het hok leende zich daar ook niet toe; tijden van 4 à 5 uur waren meer de regel met uitschieters tot 10 uur. Ook veel jongen die soms niet vlogen, en dan weer goed presteerden maar de nacht invlogen.

2007

2007 begon een beetje op diezelfde manier; onregelmatige en ondermaatse prestaties. Dan maar eens naar de veearts en het bleek nog nodig ook. De duiven waren besmet met spoel en haarwormen; vooral deze laatste hebben hun invloed op de prestaties van de duiven. Ook ben ik toen begonnen met het toedienen van enkele voedselsupplementen (vitamines) als aanvulling van het dagelijkse voer.

Ook ben ik dan beter op de voeding gaan letten en had ik mijn hok anders ingedeeld voor het gebruik van droppers. Alles bij elkaar hielp het wel: tegen augustus begonnen de duiven beter te presteren. Van 6 à 7 uur in het begin van het jonge-duiven seizoen had ik nu geregeld tijden tussen de 10 en 14 uur. In augustus vestigde ik mijn eerste "serieus" hokrecord van 14:01.

2008

Tegen oktober 2007 was mijn nieuwe duivenhok klaar en kon ik onder goede omstandigheden de winter aanvatten. Ook met wat studiewerk werd de voeding verder aangepast en werden de duiven vertrouwd gemaakt met de droppers.

De prestaties werden nu stabieler; trainingen tussen de 8 en 10 uur en een veel betere controle om ze terug binnen te roepen met de droppers; toch nog een aantal verliezen door het feit dat een aantal duiven gewoon de nacht invlogen; het was ook het eerste jaar met sheffields en beide (merediths en sheffields) werden samen getraind.

Toch bleven de echte goede prestaties uit; het was ofwel 10 uur vliegen, of gewoon achter 15 uur knal de nacht invliegen. Ook met de wedstrijden viel het tegen maar dat heb je vaak niet in de hand; bij trainingen bepaal je zelf wanneer ze de lucht ingaan en met wedstrijden ben je volledig afhankelijk van het weer.

2009

Dit is het eerste jaar dat ik ook met oude dieren vlieg. Alles vlot goed en de trainingen gaan van 8 tot 10 uur waarbij ze telkens volgens het boekje mooi landen op het duivenhok; toch was het mij al opgevallen dat ze na een dergelijke vlucht niet echt moe waren, maar ik kreeg ze ook niet verder dan 10 uur; blijkbaar kun je ze ook op die manier verkeerd trainen dat ze uit gewoonte naar beneden komen als zij vinden dat "hun" tijd erop zit. Dus, dan toch maar eens opgejaagd wanneer ze terug aanstalten maakten om te landen en inderdaad het helpt; prompt vlogen ze 2 à 3 uur langer en de eerste keer zat de schrik er zodanig in dat enkele zelfs de nacht invlogen.

Van dan af zijn de tijden enorm verbeterd, zodoende dat ze op 30/5 een nieuw hokrecord neerzetten van 16:34. Met de jonge dieren gaat het diezelfde weg op: tijdens de trainingen halen ze regelmatig 13 à 14 uur, waarbij ze telkens gedropt worden. Hierbij vlogen de jonge dieren (merediths en sheffields) meerdere malen 16:30

Bij al deze tijden moet er rekening mee worden gehouden dat ik ze niet train om 's nachts te vliegen; ik ben ervan overtuigd dat je ze dan beter in de hand hebt, maar het lijkt mij toch iets te veel werk om te combineren met de dagelijkse bezigheden.

Ik ben er voorlopig ook vanaf gestapt om ze tegen de middag los te laten om ze dan tegen valavond naar binnen te kunnen roepen; daardoor heb ik vaak dieren verloren. Dus 's morgens lossen en dan tegen de namiddag zien hoever ze geraken. Niet volgens het boekje maar beter dit dan geen duiven. Het is mij ook opgevallen dat ik dit jaar weinig jonge dieren verloren heb bij het uitwennen. Je moet er gewoon genoeg tijd kunnen insteken om ze één voor één uit te wennen en uiteraard moeten ze zeer veel honger hebben.

Tegen augustus gaat het echter fout; dat heeft ook te zien met de vakanties van het baasje, en het feit dat er in de buurt een nieuwe kat is die het op de duiven heeft gemunt; tipplers zijn hier zeer gevoelig aan en enkele zitten zelfs telkens twee dagen op het dak van het huis alvorens ze weer naar binnen komen; echt geen ideale situatie om toe te leven naar de laatste wedstrijden.